Mikä Törmä

Mikä Törmä

Parturiliike Törmä on nimetty vanhan Lohjalaisen avolouhoksen mukaan. Tytyrin kaivoksen toiminta on aloitettu 1897, Törmän ja Solhemin avolouhoksilla. Avolouhoksista siirryttiin kokonaan maan alle 1956.Tytyrin avolouhos ympäristöineen on yksi Lohjan kaikkein arvokkaimmista luontokohteista. Se on luokiteltu valtakunnallisesti arvokkaaksi kohteeksi, jossa elää useita uhanalaisia ja silmälläpidettäviä tai harvinaisia lajeja.

Lohjan luonnon rikkauksien tärkeimpänä tekijänä on kalkkipitoinen kallioperä ja siitä jääkauden aikana maaperään irronneet ainekset. Ne antavat hyvän ravinteikkaan kasvualustan Lohjan laajoille lehdoille ja lehtomaisille metsille. Lohja onkin tunnettu jaloista tammi-, lehmus- ja jalavametsistään, mutta ennen kaikkea lukuisista pähkinäpensaslehdoistaan. Tämä ylenpalttinen vehreys näkyy lähes kaikkialla Lohjalla liikkuessa, mutta parhaiten Karkalinniemissä ja Lohjan saaristossa.Forsström-suku käynnisti Virkkalan kalkkitehtaan toiminnan vuonna 1897. Ensimmäiset kalkkikiven louhintasopimukset allekirjoitettiin vuonna 1896 Lohjalla.

Tytyrin kalkkikiviesiintymää on louhittu vaiheittain ainakin 1800-1900 vuosisadan vaihteesta nykypäivään. Aluksi käytettiin avolouhintaa ja kivet kuljetettiin proomulla Virkkalaan poltettavaksi kalkkiuunissa. Vuosina 1946-47 alettiin mennä maan alle ja nykyisen elämyskaivoksen tason +110 valmistuttua avolouhoksesta louhittiin pudottaen kivet alas kaivokseen, missä sijaitsi esimurskaamo 1948 alkaen. Kiviä voitiin alkaa prosessoida edelleen myös Tytyrin omalla tehtaalla jonka ensimmäiset tuotantolinjat valmistuivat 1949-1950. Ensimmäinen uuni otettiin käyttöön 1950 ja sammutuslaitos 1952.

1956 katsotaan Tytyrin kaivoksen siirtyneen kokonaan maanalaiseen louhintaan, kun kivennosto alettiin suorittaa nostokoneella kaivoksen 200-tasolta. 1960-70-luvun vaihteessa louhittiin kuitenkin vielä lisäosa hyvälaatuista kalkkikiveä avolouhoksen luoteisnurkassa (suullinen tiedonanto S. Lahtinen 19.4.2021).

Louhinta Tytyrin kaivoksessa jatkuu nykyään Nordkalk Oy Ab:n toimesta, mutta vain maanalaisena.

Teksti on lainattu osittain https://www.sll.fi/lohja/kivikierros/kivikierros/tytyrin-avolouhos/ 

Ja lainatun osan on kirjoittanut Annika Nyström ja Risto Murto.